Fysioblog

18
18-5-2018
0

Welke tape werkt het beste voor mijn blessure?

In de fysiotherapie worden verschillende soorten tape gebruikt. de bekendste merken zijn EasyTape, CureTape, Dynamic Tape, en sinds kort bestaat er ook 6D Tape, de nieuwste innovatie op het gebied van taping. Wilt u weten welke tape het meest geschikt is voor u? Wij hebben de tapes hieronder met elkaar vergeleken.

  bodybow


Inhoud


Soorten tape

Je hebt verschillende soorten tape. Functionele tape of plakband voor het plakken of repareren van gebruiksgoederen en tapes die kunnen worden ingezet om gewrichten of spieren te ondersteunen of om de vochtafvoer in een lichaamsdeel te stimuleren. Deze tapes verhelpen of voorkomen blessuren, zoals spierblessures en lage rugpijn, en worden gebruikt in bijvoorbeeld de fysiotherapie. Hierbij kan er een onderscheid gemaakt worden tussen niet-rekbare tapes en rekbare of elastische tapes.


Niet-rekbare tape

Niet-rekbare tapes zijn tapes, zoals de naam al zegt, waar geen rek in zit. De tape is voornamelijk bedoeld ter ondersteuning en gaat dus vaak ten koste van de bewegingsvrijheid. De huidbelasting van de niet-rekbare tape erg groot omdat deze sterk aan de huid kan trekken. De bekendste niet-rekbare tape is de klassieke sport tape.

Wat is sport tape?

De klassieke witte sport tape wordt nog regelmatig gebruikt. De tape is voornamelijk bedoeld om een gewricht in zijn beweeglijkheid te beperken of om blessures te verhelpen waarbij geen gips mogelijk is. Daarnaast kan sport tape er voor zorgen dat een spier of gewricht beter op de goede plek blijft zitten. Het nadeel van sport tape is dat het, zoals kenmerkend is van niet-rekbare tape, vaak ten koste gaat van de bewegingsvrijheid.

Wilt u wel spieren of gewrichten ondersteunen, maar niet de bewegingsvrijheid beperken, dan zijn elastische tapes een betere optie.


Rekbare of elastische tape

Elastische tape is wel rekbaar. 

Door de elasticiteit heeft de tape, afhankelijk van de manier van tapen, over het algemeen minder belasting op de huid. Omdat de tape met meer of minder rek aangebracht kan worden vraagt dit om speciale taping technieken. Als de tape goed is aangebracht, gaat bewegen makkelijker en verminderen de desbetreffende klachten. Niet alleen gewrichten maar ook spieren, bindweefsel, littekens of lymfevaten kunnen met elastische tape behandeld worden. De tape is beschikbaar in verschillende sterkten, kleuren en motieven. Onder de elastische of rekbare tape vallen:

Deze tapesoorten zijn ontstaan vanuit het medical taping concept.


Wat is het medical taping concept?

Medical taping is een vorm van tapen waarbij medical- of kinesiotape wordt toegepast om lichamelijke problemen te verhelpen en voorkomen. Als spieren of gewrichten niet goed werken, heeft dat gevolgen voor de bloedsomloop, het lymfestelsel en de lichaamstemperatuur, waardoor deze problemen kunnen resulteren in uiteenlopende klachten en symptomen. Medical- of kinesiotape ondersteunt de spieren, het lichaamseigen genezingsprocessen en het beïnvloedt de neurologische en circulatoire systemen zonder de bewegingsvrijheid te beperken.

Waar komt medical taping vandaan?

De basis van het medical taping concept ontstond in de jaren zeventig in Japan en Korea. In deze periode werden daar tape methoden met elastische tape ontwikkeld die de bewegingsleer (kinesiologie) en de kennis over de spieractiviteit in het menselijk lichaam als uitgangspunt namen. De behandelingstechnieken met de medical- of kinesiotapes bleken zo veelzijdig te zijn dat er naast de behandeling van spieren nieuwe behandelingsmethoden ontstonden, waarbij de bloedcirculatie bijvoorbeeld wordt bevordert of waarbij lymfevocht kan worden afgevoerd. 

Waar wordt medical- of kinesiotape voor gebruikt?

Medical- of kinesiotape is veelzijdig en wordt gebruikt bij veel verschillende soorten klachten. De toepassingen van de tape zie je veel terug in de sportwereld.

sport

De tape wordt gebruikt om:

 • Gewrichten te ondersteunen
 • Spieren te beïnvloeden om spanningstoename óf juist afname te realiseren
 • Houdingscorrectie
 • Zwellingreductie
 • Pijnvermindering en
 • Verbeteren van de huidconditie bij bijvoorbeeld littekens 

De bekendste medical- of kinesiotape zijn CureTape en EasyTape.


Wat is CureTape?

CureTape is een kinesiotape die zeer populair is bij (top)sporters. Sporters gebruiken de tape om beter te herstellen na een zware inspanning. De tape heeft een stabiliserend effect op gewrichten en stimuleert spierfuncties en lymfedrainage. Ook wordt de bloedcirculatie gestimuleerd waardoor het bloed in uw lichaam meer zuurstof naar uw spieren kan brengen en u dus minder spierpijn zult krijgen.

curetape

Eigenschappen CureTape

 • CureTape is gemaakt van een kwalitatief hoogwaardige elastische katoen
 • CureTape komt qua elasticiteit en gewicht overeen met de menselijke huid
 • CureTape is voorzien van een antiallergische ventilerende acryl-kleeflaag die onder invloed van de lichaamswarmte geactiveerd wordt.
 • CureTape is waterresistent  (douchen en/of zwemmen is gewoon mogelijk)
 • Dankzij de ventilerende en huidvriendelijke eigenschappen van CureTape kan de tape langere tijd achter elkaar gedragen kan worden. Hierdoor is een '24-uur per dag' behandeling mogelijk.

Hoe werkt CureTape?

Bij een behandeling met CureTape wordt gebruikt gemaakt  van de elasticiteit van de tape ten opzichte van de elasticiteit van de huid, waardoor de tape een soort ‘liftende werking’ heeft op de opperhuid. Na het aanbrengen van de tape ontstaat er een onmiddellijke drukvermindering, waardoor de bloedcirculatie en de lymfe afvoer weer worden hersteld. De druk op de pijnreceptoren neemt af en de pijn zal afnemen. Door gebruik te maken van verschillende tapetechnieken, kunnen diverse effecten bereikt worden. Een belangrijk effect is het stimuleren van het zelf genezend vermogen van het lichaam. De tape dient 30 minuten voor de aanvang van de activiteit aangebracht te worden.

Waar wordt CureTape voor gebruikt?

Het toepassingsgebied van CureTape is erg breed. De tape wordt gebruikt bij: 

 • (Na)behandeling van blessures aan het bewegingsapparaat
 • Reduceren van ontstekingen of vochtophopingen (oedeem, maar ook haematomen)
 • Houdingscorrecties
 • Behandeling van klachten door overbelasting (zoals RSI, tennis- of golfelleboog)
 • Neuro-reflectoire beïnvloeding, bijvoorbeeld bij hoofdpijn of menstruatiepijn
 • Het activeren van de bloed en lymfecirculatie
 • Onmiddellijke pijndemping en verandering van de range of motion
 • Verbetering van de spierfunctie en huidstructuren, en
 • Ondersteuning van de gewrichtsfunctie. 


Wat is EasyTape?

EasyTape is een innovatieve kinesiotape. De tape stabiliseert gewrichten, vermindert pijn, helpt bij het verminderen van zwelling, ondersteunt de spiercontrole en bevordert het genezingsproces. Therapeuten en sportgeneeskunde specialisten over de hele wereld gebruiken deze tape met succes. easytape

Eigenschappen EasyTape

De tape is geweven als de huid en heeft de volgende eigenschappen:

 • EasyTape komt net zoals CureTape qua elasticiteit en gewicht overeen met de menselijke huid
 • EasyTape rekt in meerdere richtingen, diagonaal om de lengteas
 • EasyTape is lucht- en vocht doorlatend waardoor de huid kan “ademen” en kan zweten. Hierdoor ontstaat minder snel verweking en irritatie van de huid
 • EasyTape heeft een hypoallergene lijmlaag die reageert op warmte waardoor de tape goed op de huid plakt
 • Gemiddeld blijft EasyTape 1-2 dagen op de handen en voeten plakken en 3-4 dagen op de rest van het lichaam.
 • EasyTape is waterresistent  (douchen en/of zwemmen is gewoon mogelijk)
 • EasyTape is vrij van medicinale bestanddelen
 • EasyTape is gemakkelijk van de huid te verwijderen en laat geen lijmsporen achter, en
 • EasyTape heeft een speciale krimpwerking (shrink&lift effect), dit geeft afname van druk en pijn en stimuleert de doorbloeding.

Hoe werkt EasyTape?

EasyTape wordt getapet rondom de probleemzone. Bij pijnklachten en blessures zoekt het lichaam naar manieren om te kunnen blijven bewegen omdat bewegen noodzakelijk is voor het herstelproces. Het lichaam creëert wat we noemen: compensatiemechanismen. Met hulp van EasyTape is het lichaam in staat beter te compenseren. Het geheim van de snelle werking van EasyTape is het `shrink&lift effect’. Door deze ‘krimp en lift werking’ tilt EasyTape de huidlagen van elkaar en vermindert het de druk tussen de huid en de spieren. Zo ontstaat een betere doorbloeding en vochtafvoer van het weefsel en herstelt u sneller.

Hoe tape ik met EasyTape?

Voor dat u de tape aanbrengt dient u de huid met de vlakke hand licht op te rekken (dit wordt een `test` genoemd). Eenvoudig gezegd test u de tapelocatie (pijnlijke plek of gewricht) door de huid te verschuiven. Bij het rekken van de huid vraagt u aan de patiënt welke schuifrichting als pijnlijk en welke als aangenaam ervaren wordt.  Vervolgens tapet u de tape in de aangename richting. Daarna test u of de pijnlijke beweging, bijvoorbeeld lopen of kniebuiging maken, makkelijker gaat.

Wilt u het herstelproces van uw patiënt nog meer versnellen, dan biedt 6D Tape de oplossing.


Wat is 6D Tape?

6D Tape een Finse innovatie op het gebied van taping en is op veel gebieden hetzelfde als de normale kinesiotape. De tape onderscheid zich echter door de 6 dimensionale werking. Daarnaast werkt 6D Tape volgens de ‘Find > Test > Tape > Activate’ methode. Dit houdt in dat de tape de kans biedt om actief het herstel proces te versnellen, ook door de patiënt zelf.

Eigenschappen 6D Tape

 • 6D Tape is gemaakt van 100 % katoen
 • 6D Tape imiteert de kenmerken van de huid
 • 6D Tape maakt gebruik van Nitto’s unieke hypoallergene zelfklevende lijm die reageert op warmte waardoor de tape goed op de huid plakt
 • Door de eigenschappen van het materiaal is de kans op huidirritatie, zeker de eerste paar dagen, heel klein
 • De hendels zijn gemaakt van 100 % katoen en niet elastisch, dit maakt het makkelijker om de huid te liften.
 • Elke 2 centimeter zit een handvat waarmee je de huid op elke gewenste plek kan liften
 • De hendels zijn zo gevouwen dat ze geen hinder vormen

Hoe werkt 6D Tape?

Standaard medical- of kinesiotapes dragen passief bij aan het geneesproces. 6D Tape kan daarentegen het geneesproces actief ondersteunen doordat de huid handmatig kan worden gelift. Dit wordt de 6-dimensionale werking genoemd. De hendels op de tape maken het mogelijk om spierblessure te behandelen op de specifieke plek waar de pijn ontstaat. Het liften van de huid heeft een positief effect op het lymfatisch systeem en de bloeddoorstroming, wat leidt tot een sneller herstel. Daarnaast maken de hendels het mogelijk dat de patiënt het herstel van zijn of haar blessure zelf kan ondersteunen. Tijdens de behandeling met 6D Tape kunnen dezelfde technieken worden toegepast als bij normale medical- of kinesiotape. 


Blijft 6D Tape goed zitten?

Omdat 6D Tape een extra rekrichting heeft (van de huid af) is het belangrijk dat de tape goed vast zit, maar niet gaat irriteren. Dankzij Nitto’s unieke zelfklevende lijm is dit mogelijk. De lijm is gemaakt van Acrylkleefstof en heeft hierdoor drie belangrijke eigenschappen:

 • Acrylkleefstof is sterk
 • Acrylkleefstof is hypoallergeen
 • Acrylkleefstof is latex vrij

Dankzij de acrylkleefstof kan de 6D Tape op een natuurlijke manier worden bevestigd. De houvast van de tape wordt geactiveerd door warmte van de huid. Het duurt ongeveer 15 minuten voordat de lijm maximaal plakt. Daarnaast is de tape ook uiterst geschikt voor blootstelling aan vocht en water, waardoor de tape enkele dagen kan blijven zitten. 

Wij hebben enkele fysiotherapeuten om een reactie over 6D tape gevraagd, lees het hierZoals blijkt uit het medical taping concept is elasticiteit en beweging van groot belang tijdens het herstelproces. Naast medical- of kinesiotape en 6D Tape is er daarom biomechanische tape ontwikkeld om bewegen nog gemakkelijker te maken.


Wat is biomechanische tape?

Daar waar medical- of kinesiotape een neurologische invalshoek heeft en de spier ondersteunt, heeft biomechanische tape, zoals de naam al doet vermoeden, een biomechanische invalshoek. Biomechanische tape bevordert de beweging van gewrichten, spieren en ledematen.  In plaats van het ondersteunen van de spier neemt biomechanische tape de functie van de spier over. Dit kan leiden tot bevordering van het spierherstel, omdat de last van de spier wordt ontnomen en deze zo de rust en tijd krijgt om te herstellen. De bekendste biomechanische tape is Dynamic Tape.


Wat is Dynamic Tape

Dynamic tape is een veelgebruikte tape door (top)sporters. De tape is een geweldig hulpmiddel bij het controleren van de spieren tijdens inspanningen, maar ook bij spierpijn door langdurige (sport)inspanningen. Dynamic Tape geeft je de mogelijkheid om dezelfde inspanning te leveren ondanks spierklachten. Dit komt doordat de tape de functie van de spier gedeeltelijk overneemt en ontlast.

dynamic dtape

Eigenschappen Dynamic Tape

 • Dynamic Tape is extreem elastisch waardoor het functioneert als een tweede spier
 • Dynamic Tape is rekbaar in vier richtingen
 • Dynamic Tape is waterresistent  (douchen en/of zwemmen is gewoon mogelijk)
 • Dynamic Tape is huidvriendelijk en hypoallergeen
 • Dynamic Tape is zeer ademend
 • Dynamic Tape is vrij van rubber en latex
 • Dynamic Tape is gemakkelijk te gebruiken en te verwijderen zonder sporen achter te laten

Hoe werkt Dynamic Tape?

De unieke kwaliteiten van Dynamic Tape, waaronder de rek in vier richtingen, maakt tapemethoden mogelijk die niet eerder mogelijk waren met andere gangbare tapes. Dynamic Tape is duidelijk een ander soort tape dan medical- of kinesiotape. De tape wordt niet als een vervanging van de andere tapes gebruikt, maar als een extra klinische mogelijkheid om te helpen in behandeling of techniekcorrectie. Belangrijk daarbij is wel dat de tape dan over de gehele spier aangebracht moeten worden. Om mogelijkheden van Dynamic Tape te ervaren en de methode onder de knie te krijgen wordt een cursus sterk aangeraden. Voor meer informatie over de cursus kunt u kijken op de pagina van MSP-opleidingen. 

Dynamic Tape is niet de nieuwste innovatie op het gebied van taping. Sinds kort is daar 6D Tape, een Finse innovatie die het voor de patiënt mogelijk maakt zichzelf te behandelen en het herstel te versnellen.


Samengevat

Bij (spier)blessures wordt tegenwoordig veel gebruik gemaakt van verschillende soorten tape. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen niet-rekbare tape (de sport tape) en rekbare of elastische tapes (medical- of kinesiotape, 6D Tape en biomechanische tape). Niet-rekbare tapes gaan vaak ten koste van de bewegingsvrijheid, elastische tapes niet.


infographic


Het verschil tussen de elastische tapes

Medical- of kinesiotapes zijn van origine 2 dimensionaal. Dit betekent dat de tape zowel in de lengte als in de breedte richting mee rekt. Dynamic Tape kunnen omschrijven als 4 dimensionale tape omdat deze nog elastischer is en in vier richtingen mee rekt. 6D Tape lijkt veel op de medical- of kinesiotapes, maar onderscheid zit door nog een extra rekrichting (van de huid af), en wordt hierdoor gezien als 6-dimensionaal.

Het verschil tussen CureTape & EasyTape en 6D Tape

Officieel gezien val 6D Tape onder de medical- of kinesiotapes.  6D tape onderscheid zich echter door de 6 dimensionale werking, waarbij de tape dankzij hendels ook van de huid af gerekt kant worden.  Deze extra rekrichting zorgt voor de ‘Find > Test > Tape > Activate’ methode. Dit houdt in dat de tape de kans biedt om actief het herstel proces te versnellen, ook door de patiënt zelf. 

Het verschiltussen medical- of kinesiotapes (CureTape, EasyTape & 6D Tape) en biomechanische tape (Dynamic Tape)

Medical- of kinesiotapes ondersteunen de spieren en gewrichten tijdens inspanningen, waardoor de belasting afneemt. In veel gevallen neemt dit de klacht echter niet weg. Biomechanische tape zoals Dynamic Tape is dan een geschikte oplossing. Dynamic Tape functioneert als een tweede spier en neemt een deel van de spierfunctie over waardoor deze sneller herstelt. De tape is nog elastischer dan CureTape of EasyTape.


Laat je een reactie achter?

Leuk dat je onze blog gelezen hebt! Heb je er iets aan gehad? Laat het ons weten, we zijn benieuwd naar je reactie!

Bodybow Healthcare

 • Zeelandhaven 2, 3433 PL Nieuwegein
 • +31 (0)30 604 3552

Deel deze blog:

Facebook    Linkedin    Twitter    Mail

Plaats een reactie
Schrijf ons