Fysioblog

23
23-4-2018
4

Alles wat je moet weten over lage rugpijn

Lang stil gezeten? Te zwaar getild? Last van pijn in de onderrug? Lage rugpijn is de meest voorkomende rugpijn. De pijn kan je belemmeren tijdens je dagelijkse activiteiten, daarom is het van belang om de deze pijn te voorkomen of zo snel mogelijk aan te pakken.

Bodybow


Inhoud


Achterliggende informatie over de wervelkolom

De wervelkolom is onderverdeeld in vijf regio’s:

 1. De zeven halswervels (de nek),
 2. De twaalf borstwervels (de borstwervelkolom),
 3. De vijf lendenwervels (de lumbale wervelkolom of lage rug) en,
 4. Het heiligbeen,
 5. Het staartbeen

Wervelkolom

De lumbale wervelkolom draagt het gewicht van de romp. Als je iemand die rechtop staat van opzij bekijkt, zie je dat de rug in het lumbale gedeelte, net boven de bekken, een holte heeft. Deze holte heet de lumbale lordose of lenden lordose en komt van nature bij de mens voor. De holte verdwijnt bij het bol maken van de rug. Dit gebeurt gewoonlijk als je zit of vooroverbuigt. Doe je dit vaak of langdurig, dan is de kans op lage rugklachten groot.


Wat is lage rugpijn?

We spreken van lage rugpijn als de pijn in de lumbale wervelkolom zit. De pijn wordt ook gezien als pijn in de onderrug die:

 • Voornamelijk voorkomt bij mensen tussen 20 en 50 jaar oud
 • Kan uitstralen naar de billen en/of bovenbenen
 • Continu aanwezig is of in fases verloopt
 • Kan variëren in de mate van pijn gedurende een periode
 • Kan veranderen door de invloed van lichamelijke activiteit
 • Spontaan (60%) of geleidelijk (40%) ontstaat

Afhankelijk van de duur van pijn wordt lage rugpijn onderverdeeld in:

 • Acute lage rugpijn (nul tot zes weken)
 • Subacute lage rugpijn (zeven tot twaalf weken)
 • Chronische lage rugpijn (langer dan drie maanden)
Bekijk ter aanvulling op deze blog ook het filmpje van het Gezondheidsplein hieronder:


Risicofactoren voor lage rugpijn

Er zijn een aantal factoren bekend die het risico op pijn in de onderrug vergroten, de belangrijkste zijn:

 • Te weinig lichaamsbeweging en/of een slechte lichamelijk conditie
 • Een slechte lichaamshouding (zowel tijdens het staan, zitten en slapen)
 • Een verkeerde of te zware manier van belasten (bijvoorbeeld verkeerd tillen)
 • Zwakke rugspieren
 • Overgewicht
 • Vermoeidheid
 • Stress
 • Roken
 • Zwangerschap
 • Artrose
 • Osteoporose (bot ontkalking)

fout zitten Fout tillen


Oorzaken van lage rugpijn

Om de precieze oorzaak van lage rugpijn te vinden, is het belangrijk dat onderzocht wordt waar in de rug de pijn precies zit. Als de pijnlijke plek gelokaliseerd is, dan kan de mogelijke oorzaak van de lage rugpijn achterhaald worden. De meest voorkomende oorzaak van lage rugpijn is overbelasting of verstuiking van de rugspieren. Dit kan komen door een trauma, zoals een auto-ongeluk, maar meestal door langdurige of een verkeerde belasting tijdens het sporten of werken. Lage rugpijn kan ook het gevolg zijn van een bepaalde aandoening. Aandoeningen waarvan bekend is dat deze lage rugpijn kunnen veroorzaken zijn:

 • Hernia
 • Ischias
 • Spit
 • Spinale stenose

Wat is een hernia?

Bij een hernia steekt een tussenwervelschijf van de wervelkolom uit. Door kleine beschadigingen is de schijf vervormd, waardoor hij niet meer netjes tussen de wervels ligt. Dit gebeurt veelal in de lumbale wervelkolom. Door een verschoven wervelschijf kunnen zenuwen bekneld raken. Dit veroorzaakt pijn in de rug. Bij een hernia kan de pijn uitstralen naar één of beide benen. Het kan daarentegen ook zorgen voor minder gevoel of krachtsverlies in de benen.

Wat is ischias?

Ischias wordt bijna in één adem genoemd met lage rugpijn. Bij de aandoening ischias doelt men op de pijn aan de ischiaszenuw. Deze zenuw verlaat het ruggenmerg net boven de billen en loopt via de bil naar het been. De stekende, soms zeurende pijn neemt dezelfde route als de zenuw. Hierdoor veroorzaakt ischias ook pijn aan het been. Meestal wordt maar één been getroffen. Pijn aan de ischiaszenuw wordt meestal veroorzaakt door een ontsteking of door een hernia.

Wat is spit?

Spit is een acute stekende pijn in de onderrug of bilstreek. De pijn kan voelen alsof je geprikt wordt door een puntig voorwerp. Het woord ‘spit’ betekent dan ook puntige ijzeren staaf.

Wat is spinale stenose?

Een spinale stenose is een ‘vernauwing’ van het wervelkanaal. Als gevolg van de vernauwing kunnen het ruggenmerg en/of de zenuwen in de verdrukking komen. Dit kan pijn veroorzaken in de onderrug.


Minder vaak voorkomende oorzaken van lage rugpijn

Soms wordt lage rugpijn veroorzaakt door een minder voor de hand liggende oorzaak, namelijk:

 • Gordelroos
 • Fibromyalgie
 • Aangeboren rug afwijkingen, zoals scoliose
 • Kanker, zoals botkanker, met uitzaaiingen naar de wervelkolom vanuit borst, long, prostaat of nier.

In de meeste gevallen is lage rugpijn echter gewoon het gevolg van een van de eerder besproken oorzaken.


Soorten lage rugpijn

Er bestaan verschillende soorten rugpijn. Als eerst wordt er onderscheid gemaakt tussen aspecifieke en specifieke lage rugpijn. Bij aspecifieke lage rugpijn heeft de patiënt klachten waarvoor tot op heden nog geen specifieke oorzaak aan te tonen is. Wanneer er wel een duidelijke oorzaak is, dan spreken we van specifieke lage rugpijn.

Daarnaast wordt er een onderscheid gemaakt tussen verschillende soorten specifieke lage rugpijn:

 • Gelokaliseerde lage rugpijn
 • Lage rugpijn door compressie van een zenuwwortel
 • Lage rugpijn door uitstralingspijn

Soorten rugpijn

Gelokaliseerde lage rugpijn

Gelokaliseerde lage rugpijn is pijn op een specifieke plek in de onderrug. Gelokaliseerde lage rugpijn is doorgaans het gevolg van overbelasting of verstuiking. Bij het ontstaan van het letsel voel je meestal een korte maar heftige pijnstoot. Naar verloop van tijd wordt deze pijn constant. Daarnaast is het aanraken van de plek meestal erg pijnlijk. Inactiviteit of juist intensieve lichamelijke activiteit leidt meestal tot meer pijn. Gelokaliseerde lage rugpijn trekt doorgaans na een paar dagen tot weken weg.

Lage rugpijn door compressie van een zenuwwortel

Lage rugpijn door compressie van een zenuwwortel betekent eigenlijk dat de zenuw in de wervelkolom beklemd zit. Door deze beklemming ontstaat een irritatie/ontsteking van de zenuw en dat veroorzaakt pijn. De symptomen bestaan veelal uit een doffe pijn met af en toe scherpe en heftige pijnsteken. Wanneer de zenuwwortel erg klem zit, bestaat de kans dat de pijn uitstraalt naar de bil en/of de benen. Andere symptomen kunnen zijn:

 • Spierzwakte in de benen,
 • Stoornissen in het gevoel in de benen zoals gevoelloosheid, tintelingen of een brandend gevoel, en
 • Incontinentie

Lage rugpijn door uitstralingspijn

Lage rugpijn ontstaat niet altijd door een probleem in de rug, maar kan ook het gevolg zijn van uitstralingspijn uit bijvoorbeeld het been of de bil, de bekken, heupen of organen. Het is daarom belangrijk om vast te stellen of het alleen gaat om lage rugpijn of dat er meer aan de hand is. Raadpleeg hiervoor uw huisarts.


Wat te doen bij lage rugpijn?

Het goede nieuws is dat de meeste lage rugpijn waarschijnlijk binnen één tot twee weken vanzelf overgaat.

Hardnekkige lage rugpijn kan wat langer aanhouden, maar ook dit verdwijnt meestal vanzelf binnen zes tot twaalf weken. De eerste reactie van veel mensen bij het voelen van lage rugpijn is het nemen van veel rust. Echter veroorzaakt inactiviteit vaak juist meer pijn in de onderrug en vertraagt het tevens het herstel.

Bij lage rugpijn is het is dus belangrijk om zoveel mogelijk in beweging te blijven, zonder daarbij de rug te veel te belasten. Ontstaan de klachten door pijn in de spieren, dan kan een massage verlichting geven. Om het herstel bij lage rugpijn de bevorderen, kun je oefeningen doen die de onderrug sterker maken.


Oefeningen bij lage rugpijn

Er zijn heel veel oefeningen waarmee de onderrug getraind kan worden. Deze oefeningen worden extensie oefeningen genoemd. Een van de meeste effectieve extensie oefeningen bij acute rugpijn is ‘het opduwen in buikligging’:

buikligging

 1. Ga op je buik liggen en plaats je handen onder je schouders in de push-up positie.
 2. Strek je ellebogen en duw je bovenlichaam langzaam omhoog tot zover de pijn toelaat. Belangrijk is dat je je bekken, heupen en benen blijft ontspannen en normaal blijf ademen.
 3. Houd deze positie een paar seconden aan.
 4. Herhaal deze oefening een aantal keer.

Bent u het acute stadium van de pijn voorbij en is de pijn eigenlijk zo goed als verdwenen, dan kan je ook oefeningen doen om te voorkomen dat de pijn terugkomt. Deze oefeningen bestaan uit vooroverbuig oefeningen. Let op! Doe deze oefeningen pas als de lage rugpijn verdwenen is. Een effectieve vooroverbuig oefening is de ‘vooroverbuigen in stand’:

Vooroverbuigen

 1. Ga rechtop staan met je voeten op schouderbreedte. Laat je armen losjes langs je lichaam hangen.
 2. Buig vervolgens voorover en laat je vingers zover mogelijk naar beneden glijden.
 3. Ga daarna onmiddellijk weer rechtop staan, maar kom wel rustig omhoog.
 4. Herhaal deze oefeningen een aantal keer.
 5. Tip: Blijf ook gewoon de extensie oefening ‘het opduwen in buikligging’ uitvoeren, wissel ze af.
 6. Belangrijk! Doe deze oefening nooit in de eerste vier uur na het ontwaken, de spieren zijn dan nog stijf, waardoor de kans op een terugval juist groter is.

Bij alle oefeningen om lage rugpijn te voorkomen of genezen is het van belang dat de oefeningen rustig en geconcentreerd uitgevoerd worden. Alleen op deze manier zal de pijn in de onderrug verminderen en/of wegblijven. Let op! Stop bij erge pijnklachten en schakel indien nodig een McKenzie of fysiotherapeut in om je te begeleiden bij de oefeningen.


McKenzie methode

De McKenzie Methode, ook bekend als Mechanische Diagnose en Therapie (MDT),  is een internationaal geprezen methode voor onderzoek en behandeling bij pijn aan de wervelkolom en ledematen, en is ontwikkeld door fysiotherapeut/kinesitherapeut Robin Anthony McKenzie. Naast het verhelpen van de klachten op de korte termijn is de methode tevens preventiegericht, zodat de klachten ook op de lange termijn wegblijven. De methode is gebaseerd op wetenschappelijk onderbouwde principes die al meer dan 30 jaar in alle internationale richtlijnen voor manuele- en oefentherapie worden gebruikt

Dankzij de McKenzie methode kunnen patiënten met rug- en nekpijn, specifieker en efficiënter behandeld worden. De methode kenmerkt zich door specifieke oefeningen die patiënten in staat stelt zijn/haar klachten zelf te behandelen. De combinatie van erkend advies op basis van de wetenschappelijk bewijs, specifiek patiënt gerichte oefeningen, en de mogelijkheid om als patiënt de oefeningen zelf uit te voeren, maakt de McKenzie methode uniek en effectief. Zie ook www.mckenzie.nl.

Hoe gaan McKenzie therapeuten te werk?

Stap 1. Onderzoek:
De therapeut begint met een vraaggesprek of intake waarbij de therapeut uw symptomen gedetailleerd in kaart brengt. Daarna wordt u gevraagd om een aantal bewegingen te doen en/of bepaalde houdingen aan te nemen. Het belangrijkste verschil met de meeste andere evaluaties is het gebruik van herhaalde bewegingen in plaats van één enkele beweging. De manier waarop uw symptomen en uw beweeglijkheid veranderen tijdens deze herhaalde bewegingen, voorziet de therapeut van informatie die hij kan gebruiken om tot uw mechanische diagnose te komen. Dure onderzoeken zoals MRI’s zijn vaak onnodig. Gecertificeerde MDT therapeuten kunnen snel bepalen of de methode effectief zal zijn per individuele patiënt.

Stap 2. Classificatie:
Elke syndroom heeft zijn unieke karakter, welke gekenmerkt worden door specifieke reacties van uw pijn en bewegelijkheid op houdingen en herhaalde bewegingen zoals u dat in uw dagelijks leven ervaart. Met de McKenzie methode wordt bepaald welke houding en oefening voor uw klacht op dit moment het beste is. Dit hoeft niet voor iedereen hetzelfde te zijn. Bovendien blijkt meteen of deze therapie de beste keuze voor u is of dat u meer gebaat bent bij een andere aanpak of verder onderzoek.

Stap 3. Behandeling:
Met behulp van de informatie uit het onderzoek zal de therapeut u specifieke oefeningen voorschrijven. U zal advies krijgen over houdingen die u tijdelijk moet vermijden of juist tijdelijk moet gaan aanhouden. Indien nodig zal de therapeut het oefenen met manuele technieken ondersteunen totdat u zelf aan de slag kan. Het doel is om u zo effectief mogelijk te behandelen in zo weinig mogelijk sessies. Oefeningen die u vijf of zes keer per dag kan uitvoeren, hebben in een kortere periode een grotere effectiviteit dan één of twee behandeling per week door een therapeut. De nadruk van de behandeling ligt op u, de patiënt. U krijgt de mogelijk om de oefeningen veelal thuis of op werk te doen. Dit heeft als voordeel dat u het aantal bezoeken aan een praktijk minimaliseert, en hierdoor tijd en geld bespaart. Uiteindelijk kunnen de meeste patiënten zichzelf succesvol behandelen.

Stap 4. Preventie:
Door te leren hoe u uw huidige probleem zelf kan behandelen, verhoogt u uw kennis om het risico van een terugval te minimaliseren. U kan terugkerende symptomen sneller herkennen, waardoor u op een veilige en effectieve manier de controle neemt over uw behandeling. Terugkerende problemen hebben meer kans om te worden voorkomen door middel van zelfbehandeling, dan door passieve therapie waarbij alleen de therapeut iets doet.


Producten om lage rugpijn te verhelpen 

McKenzie rugkussens

Eén van de belangrijkste oorzaken voor het ontstaan van lage rugklachten is zoals eerder benoemd een slechte zithouding. Soms ligt de oorzaak niet direct bij u, maar bij slecht ontworpen stoelen, zonder de juiste ondersteuning in de lage rug. Hierdoor ontstaat een slechte hoofdhouding, waardoor de kans rugklachten toeneemt. Doordat mensen tegenwoordig veel uren zittend doorbrengen nemen deze klachten toe. Het is daarom van belang dat elke stoel een juiste ondersteuning geeft aan de rug. Om deze reden heeft McKenzie diverse lendenrollen/rugkussens ontwikkeld voor een juiste ondersteuning op alle type stoelen. 

McKenzie 'Zelfbehandel boek'

Naast de rugkussens heeft het merk McKenzie ook ‘zelf behandel boeken’ uitgebracht, gebaseerd op de McKenzie methode: “behandel zelf je rug”. Dit boek is duidelijk geschreven en geïllustreerd om de lezer te tonen hoe mechanische oorzaken van rugpijn kunnen worden behandeld en hoe ze voorkomen kunnen worden.

boek

Braces

Rugbraces verlichten de pijn in de onderrug en bieden steun bij verrekkingen en verstuikingen. Rugbraces zijn hierdoor geschikt voor het verminderen van lage rugklachten.

Matrassen en slaapkussens

Een verkeerd kussen en/of matras kan rugpijn tot gevolg hebben, omdat het lichaam een lange tijd in een verkeerde positie ligt. Een kussen of matras zonder ondersteunende kern kan ofwel te zacht zijn (te weinig ondersteuning), of te hard (te weinig comfort). Een goed orthopedisch kussen geeft de juiste ondersteuning en houdt het hoofd op zijn plaats. Een bekend merk voor orthopedische kussens is bijvoorbeeld Royal Rest, hun kussens zorgen ervoor dat het lichaam zich in een goede en correcte houding kan ontspannen.

Zitballen en/of zitkussens

Met de zitballen of zitkussens kunt u actief en verantwoord zitten, dit is belangrijk voor uw rug. Met een zitkussen of balkussen zit je dynamisch en train je je rug terwijl je zit. Bij het gebruikt van deze producten zorgt de lichte natuurlijke vibratie tijdens het ademhalen ervoor dat het lichaam een constante feedback ter correctie krijgt voor een optimale houdingpositie. Hierdoor traint u ongemerkt terwijl u zit. Eén van de bekendste en beste merken voor deze producten is TOGU; een Duits bedrijf dat producten ontwikkelt voor het concept “gezond zitten”.

Backstretchers

Om goed te kunnen bewegen moet de borstwervelkolom ongeveer 5 graden kunnen strekken. Als dit niet mogelijk is, dan zal de rest van de wervelkolom dit moeten compenseren. Zo ontstaat er in de gehele rug een onnatuurlijke situatie, waarbij het ene deel van de wervelkolom de beperking van het andere deel compenseert. Deze compensatie gaat niet vanzelf. De lange rugspieren zorgen ervoor dat de wervelkolom deze compenserende stand aanneemt. Die spieren staan dus constant onder spanning. Zo komt de rug in een vicieuze cirkel, waar hij vaak niet meer spontaan uit komt. Deze cirkel moet doorbroken worden om verbetering teweeg te brengen. De backstretcher of rugstretcher masseert, rekt en mobiliseert uw rug zodat uw rugklachten kunnen verdwijnen.

Foamrollers

Hoe werkt de triggerpoint foamroller? Met de foamroller brengt u druk op de triggerpoints waarbij u uw lichaam over de rol beweegt en zo de knopen los rolt/masseert. De foamroller kenmerkt zich door een uniek design met verschillende dichtheid-zones die zorgen voor een meer gerichte massage. De triggerpointrollers zijn ontworpen om een constant, zwaar en herhaald gebruik te kunnen weerstaan zonder te scheuren. Verschillende zones op de rol, zowel glad als profiel geven extra mogelijkheden voor vlakke of diepe massage met uw eigen lichaamsgewicht; ook voor uw rug!

Pijnstillers

Pijnstillers, zoals paracetamol , ibuprofen en diclofenac helpen waarschijnlijk nauwelijks bij het herstel van pijn in de onderrug. Als u toch een pijnstiller wilt nemen, kunt u het beste paracetamol nemen (maximaal 4 maal per dag 2 tabletten van 500 mg). Het belangrijkste is om in beweging te blijven en als paracetamol u daarbij kan helpen, is dat prima. Verder kunt u eventueel diclofenac-, voltaren- of ibuprofen gel op uw rug smeren. 


Laat je een reactie achter?

Leuk dat je onze blog gelezen hebt! Heb je er iets aan gehad? Laat het ons weten, we zijn benieuwd naar je reactie!

Bodybow Healthcare

 • Zeelandhaven 2, 3433 PL Nieuwegein
 • +31 (0)30 604 3552

Deel deze blog:

Facebook    Linkedin    Twitter    Mail

Plaats een reactie
Schrijf ons

4 Comment(s).

Pieter
Pieter 28-Mar-2018 Handige blog

Alle weetjes en tips op een rijtje, super!

dSuxgTjb
dSuxgTjb 17-Nov-2020 Mr. 555
dSuxgTjb
dSuxgTjb 17-Nov-2020 Mr. 555
dSuxgTjb
dSuxgTjb 17-Nov-2020 Mr. 555